снимка БулфотоЩе ни бръкнат в джобовете с по-високи преки данъци ,

...
снимка БулфотоЩе ни бръкнат в джобовете с по-високи преки данъци ,
Коментари Харесай

Калин Христов: Ще ни бръкнат в джобовете, ако не преодолеем кризата

снимка Булфото

Ще ни бръкнат в джобовете с по-високи директни данъци , в случай че в идващите години бюджетът не успее да се върне към траекторията на нулеви дефицити.

Това предизвестие насочи към депутатите подуправителят на Българската национална банка Калин Христов, който показа бележките на институцията по проектобюджета за 2021 година Депутатите от комисиите по финанси, опазване на здравето и обществена политика разгледаха в четвъртък на първо четене бюджетите на страната, здравната каса и Държавното публично обезпечаване, предадег.

Най-сериозният въпрос е дали България ще се върне към фискална консолидация, т.е. към постоянни финанси с нулеви дефицити след излизане от Covid-кризата, стана ясно от изявлението на Христов. По думите му това зависи от два фактора – дали заложения стопански напредък за 2021 – 2023 година е изпълним и дали ограниченията за поддръжка на семействата и бизнеса, които се показват като краткотрайни, действително ще бъдат анулирани след рецесията. Ако те не бъдат анулирани, както е планувано, консолидацията ще бъде сложена под въпрос, а това може да докара до повишаване на налозите върху труда и капитала, които в този момент са в размер на 10%, стана ясно от думите на Христов.

" Увеличаването на директните налози при свиваща се работна мощ в страната и ниски равнища на частните вложения няма да има добър резултат върху стопанската система ", уточни подуправителят на Българска народна банка.

По думите му прогнозата на централната банка за спада на стопанската система тази година е много по-негативна от държавната – 5.5% по отношение на 3% на държавното управление. Междувременно, Европейската комисия в четвъртък също показа планове за 5.1% спад.

Икономистът от " Института за пазарна стопанска система " Петър Ганев акцентира пред депутатите, че не има вяра антикризисните ограничения в Бюджет 2021 година, които са на стойност 3 милиарда лева, да бъдат анулирани по-късно. По думите му страната ще се бори евентуално 10 години, с цел да върне назад единната Данък добавена стойност ставка, откакто тя бе диференцирана за обособени артикули и услуги като храна, бира, вино в заведенията, фитнеси, памперси и други Ганев не има вяра още, че елементарно ще могат да бъдат отстранени или понижени придобивки като универсални детски надбавки, спомагателни бонуси към възнагражденията на държавни звена и т. н.

Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " разгласи, че синдикатът не споделя рецензиите, че бюджетът е прекомерно обществен, разхищавал средства и т. н. Тя счита, че сегашната данъчна система не е обективна и няма нищо неприятно да се вдигнат някои налози. Според Григорова обаче увеличените обществени разноски би трябвало да бъдат ориентирани към същински нуждаещите се, а спомагателните средства към заплатите на лекарите да станат част от непрекъснатите им хонорари.

" Това е бюджет на тройното счетоводство. В него има три пера - доходи, разноски и избори ", разяснява депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев.

Министърът на финансите Кирил Ананиев отбрани бюджета, като съобщи, че без краткотрайните ограничения поради рецесията, дефицитът бил в границата от 3% - надлежно 2% за 2020 година и 1.5% от Брутният вътрешен продукт за 2021 г. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР